İşletmenizin sunduğu hizmet ya da ürün her ne üzerine olursa olsun, SEO başarı elde etmenizde son derece önemlidir. Çünkü bu önemli parametre, sitenize organik ziyaretçiler çekmenize ve onları sadık müşterilere dönüştürmenize yardımcı olabilir. Ancak ne yazık ki birçok SEO aracı, özellikle yeni kurulmuş bir işletmeyseniz, bütçenizi aşabilecek pahalı aylık ücretlerle hizmetlerini sunar.
İyi haber şu ki, ücretli araçlar yerine değerlendirebileceğiniz pek çok ücretsiz SEO aracı mevcut! Sizler için 2024’ün en iyi ücretsiz SEO araçlarından birkaçını derledik. Göz atacağınız bu araçların hepsinde ücretsiz planlar ve seçenekler yer alır. Ayrıca işletmenizin yükselmesi ve ileride daha sağlam araçlara ihtiyaç duyulması halinde premium planlarını da kullanabilirsiniz. Şimdi, hizmetlerinizin hedef kitlenize ulaşmasına katkı sunacak en etkili ücretsiz SEO araçlarını incelemeye başlayalım!
1. Keyword Hero
Keyword Hero, Google Analytics ve Google Search Console’dan veri toplayan güçlü bir anahtar kelime araştırma aracıdır. Hangi organik anahtar kelimelerin kullanıcıları sayfalarınıza getirdiğini öğrenebilir, bu sayede SEO yolculuğunuzda verilere dayalı bir strateji benimseyebilirsiniz. Anahtar kelimelere ek olarak, sayfalarda geçirilen ortalama süre, hemen çıkma oranları, dönüşüm ve daha fazla ölçümleri incelemeniz de mümkün olacaktır.
Araç, size haftalık SEO performans raporu gönderir ve böylelikle tam olarak nasıl bir yolda yürüdüğünüzü görmenize yardımcı olur. Rapor, organik trafiğinizin arttığını mı yoksa azaldığını mı, mobil ve masaüstü cihazlar için hangi anahtar kelimelerin en çok arttığını ve daha fazlasını paylaşır. Anahtar kelime araştırması en büyük önceliğinizse ve web siteniz zaten Google Analytics ile bağlantılıysa, Keyword Hero mutlaka kullanmanız gereken bir SEO aracı olmalıdır.
2. AnswerThePublic
Anahtar kelime araştırmasına ve içerik fikirlerine odaklanan AnswerThePublic, arama sorularını görselleştirmek ve ne tür uzun kuyruklu anahtar kelimelerin hedefleneceğine dair fikirler sunar. Bunu yaparken de Google ve Bing’den yapılan aramalardan faydalanır. AnswerThePublic tarafından edineceğiniz bilgileri, CSV formatına aktarabilir ve sayfalarınız, blog yazılarınız ve diğer pazarlama materyalleriniz için alakalı içerik fikirleri bulmak üzere kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken işletmenizle ilgili bir konu, marka, anahtar kelime ya da ürün eklemesi gerçekleştirmektir. Eğer alakasız anahtar kelime önerileri fark ederseniz bunları istediğiniz zaman gizleyebilirsiniz. İşletmeniz için SEO stratejinize yeni başlıyorsanız faydalı olabilir.
3. Localo
Yerel SEO için özel olarak tasarlanan bir araç olan Localo ücretsiz planla Google işletme profilinizin ve rakiplerinizin Google’daki sıralamasını sürekli izleyebilirsiniz. Bunu yaptığınız takdirde, yerel SEO çalışmalarınızı nasıl geliştireceğinizi belirlemeniz kolaylaşır. Platform ayrıca profilinizi yetki verilmeden gerçekleşen değişikliklere karşı da korur. Bu, rakip bir firmanın veya herhangi bir kişinin işletmenizi kapalı olarak işaretlemesini ya da adınızı, konumunuzu ve çalışma saatlerinizi değiştirmesini önler. Google işletme profilinizi ve yerel SEO’nuzu geliştirmek istiyorsanız Localo ücretsiz aracı değerlendirmeye hemen başlayabilirsiniz.
4. SEOquake
Semrush tarafından desteklenen SEOquake; Safari, Chrome, Firefox ve diğer popüler tarayıcılarla uyumlu bir SEO tarayıcı uzantısıdır. SEO kontrol paneli, size alan adınız, sayfanız ve geri bağlantılarınız hakkında ayrıntılar sunar. Ayrıca dâhili ve harici bağlantı analizine, anahtar kelime yoğunluğu raporuna ve sosyal medya ölçümlerine de kolayca erişmenizi sağlar. SEOquake; sayfa analizi, web site ve mobil uyumluluğunu analiz etmek üzere hızlı bir şekilde SEO denetimi gerçekleştirir. Neyi doğru yaptığınızı gösteren yeşil onay işaretlerini ve neyi iyileştirebileceğinizi gösteren kırmızı uyarı işaretlerini görüp, stratejilerinizi iyileştirebilirsiniz.
5. Screaming Frog
Arama motorlarındaki sıralamalarınızı düşüren teknik sorunları belirlemek üzere Screaming Frog özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Araç, web sitenizdeki sayfaları ayrıntılı bir şekilde denetler. Ücretsiz planda 500’e kadar URL’yi taradığını söyleyebiliriz. Denetleme işlemi neticesinde kırık bağlantılar, yinelenen sayfalar, yönlendirme hataları ve diğer arka uç SEO sorunları hakkında sizi bilgilendirir. XML site haritaları oluşturma konusunda da Screaming Frog aracına güvenebilir, Google’ın sayfalarınızı bulmasına ve sıralamada üstlere çıkarmasına yardımcı olabilirsiniz.
Screaming Frog, web sitenizin hızını ne şekilde optimize etmeniz gerektiğini de gösterir. Çünkü yavaş yükleme süreleri SEO çalışmalarını olumsuz etkileyen detaylardan biri olarak kabul edilir. Aracın çok sık güncelleme gerçekleştirdiğini ve bu sayede daima maksimum performans sergilediğini de söylemekte fayda var!
6. Yoast
Yoast SEO, WordPress web siteleri için sayfa içi SEO’ya odaklanan bir uzantıdır. Ücretsiz sürümü sayesinde sayfalarınızın arama sonuçlarında nasıl göründüğünü öğrenebilirsiniz. Ayrıca, içerik başlıklarınızın ve meta açıklamalarınızın doğru uzunlukta olduklarından emin olmak için gerekli optimizasyonları yapmanıza da imkân tanır. Yoast, içeriğinizi analiz etmek ve ona bir puan vermek için çeşitli SEO uygulamalarını kullanır.
Google’ın web sitenizle ilişkilendirebilmesi için en fazla sekiz farklı sosyal medya platformunu eklemenizi mümkün kılar. Web sitenizin her sayfasına ilgili tüm SEO bilgilerini eklemenize olanak tanıyan Yoast, sayfanızın ne kadar iyi optimize edildiğine dair kırmızı, sarı ve yeşil bir görsel gösterge de veriyor. Eğer WordPress tabanlı bir web siteniz varsa ve sayfa içi SEO’sunu geliştirmek istiyorsanız Yoast, kullanmanız gereken en önemli araç olabilir.
7. Hotjar
Hotjar, web analizi ve geri bildirimler etrafında şekillenen ve çok sayıda fayda sunan ücretsiz SEO araçlarından biridir. Kullanıcılarınızın davranışlarını izlemenize ve çeşitli kayıtlar, ziyaretçi anketleri ve form analizlerinden çıkarımlar yapmanıza olanak tanır. Hotjar, kullanıcıların web sitenizle nasıl etkileşim kurduğunu görsel olarak incelemeyi son derece kolaylaştırıyor. Sayfadaki tıklama gerçekleşen noktaların fayda sağlamayan adreslere mi yoksa sayfadaki en popüler bağlantılara mı yapıldığını belirlemenizi sağlar. Sunduğu bu hizmet, etkileşim açısından sitede iyileştirilebilecek şeylerin olup olmadığını görmenize yardımcı olur.
Web sitenizin belirli bölümlerinin performansını merak ediyorsanız ziyaretçi kayıtları özelliği de işinize yarayabilir. Sitenizin ziyaretçilerini sitenizle etkileşimde bulunurken kaydedebilir ve daha sonra nereye tıkladıklarını, CTA formlarında ne kadar zaman harcadıklarını ve çok daha fazlasını analiz edebilirsiniz. SEO ve içerik girişimleriniz hakkında sağlıklı bir analiz tablosu geliştirmek isterseniz, Hotjar ücretsiz kullanımı faydalı olabilir.
İşletmeniz İçin Neden Ücretsiz SEO Araçlarını Kullanmalısınız?
İşletmenizin için ücretsiz bir SEO platformundan yararlanarak, markanızın arama motorlarında daha üst sıralarda yer alması için geliştirmeniz gereken stratejik yaklaşımları belirleyebilirsiniz. Ücretsiz SEO araçlarını kullanmak, marka kimliğinizi güçlendirir ve potansiyel müşterilere en kolay şekilde ulaşmanızı kolaylaştırır. Ürün ya da hizmetlerinizle ilgilenen ve satın alma işlemi yapmak üzere randevu planlayacak ya da hedeflediğiniz bir eylemi gerçekleştirecek doğru ziyaretçilerin ilgisini ancak sağlıklı bir SEO stratejisiyle çekebilirsiniz.
Ücretli reklam gibi farklı stratejilerin etkisi de bu konuda yadsınamaz ancak bütçeniz kısıtlıysa mutlaka ücretsiz SEO araçlarından faydalanmalısınız. Tabii, sayısız özellik sunan bu araçlardan maksimum verimi alabilmek için kullanımının en doğru şekilde gerçekleşmesi gerek! Elevandos ile işletmenizin SEO’nuzu ücretsiz SEO araçlarıyla en iyi şekilde geliştirebilir, bütçenizi zorlamadan başarılarınızı katlayabilirsiniz. Elevandos ekibi ile hemen iletişime geçebilir, SEO araçlarının profesyonel kullanımı sayesinde hedef kitlenizi sağlıklı bir şekilde büyütebilirsiniz.
Web sitenizin SEO performansınızı artırmak için profesyonel bir destek almak isterseniz, Blog Team‘in SEO uzmanları ile ücretsiz görüşme sağlayın.