Günümüz dünyasının önde gelen trenlerinden Dijitalleşme, pek çok sektör için vazgeçilmezlerden biri. İnternet ve mobil cihazlar gibi teknolojilerin kullanım alanı genişledikçe, bilgi ve iletişimin dijital ortamda kullanımı çok daha yaygın hale geldi. Eğitimden, iş dünyasına, günlük hayattan sanatsal faaliyetlere kadar, dijitalleşme artık pek çok alanı etkiliyor. 2024 yılı ile birlikte yapay zeka, veri analitiği, bulut bilişim ve mobil teknolojiler her sektörde devrim yaratmaya başladı. Eğer bu konular size karmaşık geliyorsa, gelin en yalın haliyle dijitalleşme nedir? 2024’te şirketler nasıl dijitalleşir? bu soruları yanıtlayalım.
Yanıtlarımıza geçmeden önce biraz Elevandos‘dan bahsetmek istiyoruz. Elevandos olarak biz şirketlerin dijitalleşmesini ve e-ticarete başlamasını kolaylaştıran çözümler sunuyoruz. Şirketinizin yazılım, e-ticaret, dijital pazarlama ve diğer dijital dönüşüm ihtiyaçlarına yönelik çözümlerle markanızı dijitalleştirir. Elevandos, dijitalleşme yolculuğunuzda tüm süreçlere rehberlik eden ve danışmanlık sağlayan dijital dönüşüm ajansıdır.
Dijitalleşme ve Dijital Dönüşüm Nedir?
Dijitalleşme ve dijital dönüşüm, günümüz iş dünyasında en çok gündeme gelen kavramlardan. Aslında dijitalleşme de dijital dönüşüm de ”teknolojinin iş süreçlerine entegrasyonu’‘ anlamına gelse de birbirlerinden belli başlı farkları bulunuyor.
Dijitalleşme “bireysel analog bilgi akışlarını dijital bitlere dönüştürmenin maddi süreci” olarak açıklanabilir. Başka bir deyişle dijitalleşme, bilginin fiziksel formattan dijital formata dönüştürülmesi anlamına gelir. Dijitalleşmeye bir örnek olarak; hasta kayıtlarını fiziksel klasörler yerine bilgisayarlarda saklayan bir hastaneyi verebiliriz. Başka bir örnek de, gazetelerini basmayı bırakarak bir web sitesi aracılığıyla ve ücretli bir abonelik altında, dijital formatta yayınlayan yazılı bir medya kuruluşu örnek verilebilir.
Dijital teknolojilerden yararlanma süreci olarak tanımlayabileceğimiz dijital dönüşüm ise; bir iş modelini değiştirmek, yeni gelir ve değer üreten fırsatlar sağlamak için dijital teknolojilerden yararlanmaktır. Dijital dönüşüm, dijital teknolojilerin mümkün kıldığı her faaliyeti ve süreci içerir. Dijital dönüşüm sayesinde bir iş modeli analog süreçler yerine, dijital süreçleri kullanmaya yönelik bir dönüşüme gerçekleştirmiş olur.
Dijitalleşme 20. yüzyılın sonlarında PC’lerin ve internetin ortaya çıkışıyla yaygınlık kazanır ve gelişim sürecine girer. Dijitalleşme sayesinde, metin, resim, ses ve video gibi pek çok bilgi şekli, dijital verilere dönüşme imkanı bulur.
Şirketler İçin Dijitalleşme Nedir?
Şirketler için dijitalleşme, şirketlerin farklı alanlarda, hizmetlerde ve kanallarda müşteriler ve diğer paydaşlarla çalışma şeklini dönüştüren teknolojinin entegrasyonu anlamına gelir. Şirketler için dijitalleşme ya da dijital dönüşüm süreci, yeni bir araç veya yazılım satın almanın ötesindedir. Dijitalleşmeyi kabul eden bir şirketin tüm varlığı, müşterileri ve tedarikçileri için süreci işe yarayacak bir şekilde değerlendirmek ve yeniden yapılandırmak için organizasyonun tümüyle kararlılık içinde olması gerekir. Şirketlerin dijital bir işletim sürecine geçmesi, günümüzün hızlı rekabet ortamında rekabet avantajı yakalamalarını sağlar.
Şirketler için dijitalleşme pek çok farklı alanda gerçekleştirilebilir. Aşağıda dijitalleşmenin uygulanabileceği alanlardan bazılarına yer verdik:
- İş Süreçlerini Otomatikleştirmek: Dijital teknolojiler sayesinde manuel olarak gerçekleşen birçok görev, otomatikleşebilir. Bu şekilde maliyetler düşürüldüğü gibi işyerinin verimliliği ve üretkenliği artabilir. Örneğin: Bir şirketin satış temsilcilerinden bir ekip oluşturması ve potansiyel müşterilerini aratması ciddi zaman alan bir süreçtir. Bu süreç Google Ads reklamları ile günlük 300₺ bütçe ayırarak, 50 müşterinizin fiyat teklifi almak için sizi aramasını sağlayabilir. Hem zamandan, hem de bütçeden tasarruf etmenizi sağlayabilir.
- Yeni Ürünler ve Hizmetler Geliştirmek: Dijitalleşmeyle işletmeler sektörde rekabet avantajı sağlayabilir. Dijitalleşme işletmelerin rakiplerinden önde olmasına yarayacak yeni ürün ve hizmetler geliştirmesine ve bunları daha verimli ve hızlı bir şekilde pazara sunmasına yardımcı olabilir.
- Müşteri Deneyimini İyileştirmek: Yeni nesil teknolojileri verimli kullanan şirketler, işletmelerin müşterilerle olan etkileşimini ölçümleyebilir ve veri analizi yapabilir. Örneğin: Başarılı bir SEO optimizasyonu ve doğru analitik yapılandırma ile şirketler web siteleri ve mobil uygulamaları üzerinde kişiselleştirilmiş ve etkileşime dayalı analiz ve satış stratejileri geliştirebilirler.
Şirketlerde Dijitalleşme: Neden Şimdi?
Şirketlerin dijitalleşmeyle elde edecekleri avantajlara aşağıda yer verdik. Ancak hemen öncesinde şirketiniz için neden dijitalleşme içine girmeniz gerektiğine değineceğiz. Doğru yapıldığı takdirde şirketlerin dijitalleşmesiyle, karmaşık süreçler basite indirgenir. Şirket içi bilgi paylaşımı gelişir ve veriye erişim kolaylaşır. Çalışanların performansının artmasını ve iş süreçlerinin hızlanmasını sağlar. Yapay zeka ve bulut teknolojilerinin hızla geliştiği ve fırsatlarla dolu bir dönemde dijitalleşme fırsatını kaçırmayın.
Şirketinizde dijitalleşmeyi düşünüyorsanız ve kafanızda soru işaretleri varsa Elevandos ile bir toplantı planlayın. Elevandos markaların dijitalleşme süreçleri için sunduğu çözümleriyle işletmenizin dijital dönüşümünü kolayca oluşturmanıza yardımcı olur.
Şirketler İçin Dijitalleşmenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
Şirketler için dijitalleşmenin önemi her geçen gün daha fazla şirketin dijital dönüşüme yönelmesini sağlıyor. Dijitalleşme şirketlere rekabetten müşteri memnuniyetine, pek çok alanda avantaj sağlıyor. İşte dijitalleşmenin şirketlere sağladığı belli başlı avantajlar:
- Zamandan Tasarruf: Dijitalleşme ile şirketler manuel veri girişinin neden olduğu zaman kaybının önüne geçebilir, zamandan tasarruf sağlayabilir.
- Karar Vermede Hız: Dijitalleşmenin sağladığı önemli avantajlardan biri de zorlukları öngörerek, hızlıca çözüm üretmeyi sağlamasıdır.
- Optimizasyon Sağlamak: Dijitalleşme süreçleri otomatikleştirerek, verimsizliğin önüne geçer ve iş akışını optimize eder.
- Maliyetleri Düşürme: Manuel işlemler için gereksinim duyulan insani iş gücü azaltarak, maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olur.
- Veri Analitiğine Yarar Sağlamak: Geliştirilmiş veri toplama ve depolama yoluyla kurumsal karar alma sürecine rehberlik edecek bilgiler sağlar. Bu şekilde veri analitiğini geliştirir.
- Geliri Artırmaya Yardımcı Olmak: Dijitalleşmenin sağladığı yararlardan belki de en önemlisi, gelir artışında etkili olabilmesidir. Dijitalleşme, veriye dayalı verimlilik ve otomasyona dayalı gelişmiş satış-pazarlama sistemleri oluşturarak geliri artırır.
- Müşteri Hizmetleri: Dijitalleşme müşteriyle yüz yüze gelinen süreçler etrafında dijital araçlar ve stratejiler uygulayarak müşteri hizmetlerine ve katılımına katkıda bulunur.
- Üretkenliği Artırmak: Dijitalleşme şirketlerde, bireysel çalışan ve ekiplerin çıktısını iyileştirerek, üretkenliğin artmasını sağlar.
Dijital Teknoloji Örnekleri
Son yıllarda iş yerlerinden, bankalara, seyahatten, eğlence ve alışverişe kadar, dijitalleşmenin girmediği bir alan kalmadı. Dijitalleşme, alışılagelmiş tüm düzeni neredeyse kökten değiştirdi. Hayatımızın her alanında kullandığımız dijital teknoloji örneklerinden bazılarını hatırlayacak olursak:
- Web Siteleri
- Mobil Uygulamalar
- Çevrimiçi Alışveriş
- Sosyal Medya
- Yapay Zeka
Dijital Dönüşümün Uygulandığı İş Süreçleri
İşyerindeki verimliliği artırmak için dijitalleştirebileceğiniz bazı süreç örnekleri şöyle:
- Muhasebe ve Finans Süreçleri: İşyerinizde kullanacağınız dijital muhasebe sistemleri, manuel süreçlerin otomatikleşerek finans departmanlarının daha verimli çalışmasını sağlar. Defter tutma, finansal raporlama, bütçe oluşturma, borç-alacak hesapları muhasebe ve finansmanda dijitalleşme kullanım alanlarındandır.
- Dijital Pazarlama: Dijital pazarlama geleneksel pazarlamadan daha az maliyetlidir. Dijital pazarlama aynı zamanda sosyal medya kampanyaları oluşturma ve potansiyel müşteri havuzunu genişletme imkanı sağlar.
- Satış Süreçleri: Dijital teknolojinin sağladığı araçlar satış ekibinin performansını arttırabildiği gibi müşteri ilişkilerinin iyileştirilmesini de sağlar. Dijital satış araçlarıyla müşteri verilerine tek bir platformdan ulaşılabilir.
- İnsan Kaynakları: Dijitalleşme ile işe alımdan, çalışan performansının değerlendirilmesine kadar birçok İK süreci kolaylıkla gerçekleşebilir.
- Müşteri Destek Süreci: Müşteri destek sürecinde dijitalleşme müşteri yanıtlama sisteminin hızlanmasını sağlayarak, müşteri memnuniyetine yardımcı olur.
Dijitalleşme ve E-Ticaret
Ticarette dijitalleşme, mal ve hizmetlerin çevrimiçi olarak alınıp satılmasıdır. Dijital ticaret süreci, çevrimiçi alım satım işlemleri, çevrimiçi bankacılık, elektronik biletleme, elektronik ödemeler vs. içerir. E-ticaret genel olarak bu işlemlere ayrılmış bir web sitesi aracılığıyla, mal ve hizmetlerin çevrimiçi olarak satılmasıdır. Müşteri ihtiyacı olan ürünü satan bir web sitesinden ürününü satın alır, web sitesi ise sattığı ürünü gönderir. E-ticaret tüm dijital dünyasının sadece bir parçasıdır.
Dijital ticaret aynı zamanda yeni nesil e-ticareti de kapsar. Böylece müşteri yolculuğunu ve satın alma deneyimini tıklayarak satın almanın ötesine, alışverişi, yapay zeka, alışveriş asistanları ve daha fazlasının var olduğu bir dünyaya genişletir.
Siz de Elevandos ile markanızı dijital ticaret ve e-ticarete açın, dijitalleşmenin sağladığı avantajlardan sonuna kadar faydalanın. Elevandos’un e-ticaret alanında sağladığı kullanıcı dostu e-ticaret altyapılarıyla e-ticarete kolayca başlayabilirsiniz.
Dijitalleşme ve İhracata Olan Etkileri Nelerdir?
Dijitalleşmenin iş dünyasında en etken kullanıldığı alanlardan biri de, ihracattır. Dijitalleşmede gerçekleşen yaygınlaşma, ihracatta da kendini göstermiş, dijitalleşme ihracat için itici bir güç haline gelmiştir. Dijitalleşen ihracat şirketleri, işyerinde dijitalleşmenin avantajlarından yararlanmaktadırlar. Dijitalleşmenin ihracat şirketlerine sağladığı bazı avantajlar şunlardır:
- Uzak Pazarlara Erişim: İhracat yapan işletmeler dijitalleşme kullanarak, dünya genelindeki potansiyel müşterilere daha kolay ve daha hızlı ulaşabilirler. İnternet ve e-ticaret sayesinde, işletmeler dünyanın öbür ucundaki potansiyel müşterilerine ulaşabilir.
- Azalan Maliyetler: Dijital pazarlama ve satış araçları, geleneksel yöntemlere göre daha az maliyetlidir. İhracatta dijitalleşmeyle lojistik ve operasyonel süreçler daha hızlı gerçekleşebilir.
- Rekabet Gücünün Artması: Dijital teknolojiler sayesinde işletmeler ürünlerini ve hizmetlerini daha iyi tanıtabilir. Böylece yeni pazarlara daha hızlı giriş yapılabilir.
Elevandos ile dijitalleşerek ihracatlarınızı, dünyanın öbür ucundaki potansiyel müşterilere, kolayca ulaştırın.