Kişilerin, kurum ve markaların internette de kendini ifade edebilmesi ve tanınırlığı son derece önemli. Kişilerin, kurum ve markaların internet ortamında kendilerini ortaya koymaları, web siteleri aracılığıyla gerçekleşiyor. Reklamlarını ve tanıtımlarını gerçekleştirmek isteyen marka ve firmalar hizmetlerini ya da ürünlerini uluslararası ağ dünyasındaki, internet siteleri üzerinden gerçekleştiriyorlar. Tüm bu internet sitelerinin tasarlanma süreçleri ise web tasarım aracılığıyla oluyor. Web tasarımı, bir web sitesinin başarısı için son derece önem taşır. Bu yazıda web tasarım nedir ve web sitesi nasıl yapılır konusularını en yalın haliyle anlatıyoruz.
Web Tasarım Nedir?
Kısaca, “Web sitelerinin tasarımı” olarak ifade edebileceğimiz web tasarımın ne olduğuna daha yakından bakalım. Web tasarımı, bir web sitesindeki içeriği dünyayla çevrimiçi olarak paylaşılabilecek ve erişilebilecek şekilde planlama ve düzenleme sanatıdır. Web tasarımında estetik ve işlevsel öğeler bir arada hareket eder. Bir web sitesini oluşturan renkler, yazı tipleri, grafikler ve kullanıcı arayüzü gibi, görünümünü belirleyen bir tasarım türüdür.
Günümüzde çevrimiçi bir varlık göstermenin en başta gelen yöntemi ise web sitesi oluşturmaktır. İlk kez 1991 yılında faaliyet gösteren bir web sitesinden bu yana çok uzun zaman geçti ve çok büyük gelişmeler yaşandı, yaşanmaya devam ediyor. Bu nedenle web tasarım dünyası her zaman canlı ve devinim içinde. Üstelik günümüzde bu hareketliliğin içinde mobil uygulamalar ve kullanıcı arayüzü de yer alıyor. Web tasarımı genel olarak SEO optimizasyonundan UX/UI süreçlerine kadar sektördeki bilgi ve araçları birleştiren, işbirliğine dayanan bir süreçtir.
Web Tasarım ve Web Yazılım Arasındaki Farklar Nelerdir?
Web tasarım ve web yazılım birbiriyle yakından ilişkili olmakla beraber, sıklıkla da karıştırılmaktadırlar. Web tasarım, bir web sitesinin görsel tasarımını ve deneyimsel yanını ifade etmektedir. Bir web sitesinin tasarımı için UX (Kullanıcı Deneyimi) ve UI (Kullanıcı Arayüzü) tasarım standartları kullanılır. Bu standartlara göre bir web sitesinin masaüstü, tablet ve mobil görünümü hazırlanır.
E-ticarete Bugün Başlayın!
Elevandos ile profesyonel e-ticaret sitenizi bugün oluşturun.
Şimdi BaşlayınWeb yazılım süreçlerinde ise frontend ve backend olmak üzere iki yazılım süreci vardır. Frontend, web tasarım süreci sonunda ortaya çıkartılan UI tasarımının HTML, CSS, JS vb. web yazılım dillerinde kodlara dökülmesi sürecidir. Daha sonra fonksiyonel özelliklerin çalışması için örneğin: Bir iletişim formuna girilen verinin veribanına kaydedilmesi, web sitesine resim yüklemesi yapılabilecek bir panel vb. gibi işlemlerin gerçekleştirilmesi için Backend yazılım dilleri kullanılır. Backend devlopment en özet haliyle, frontend tarafında oluşturulan web sitesi kullanıcı arayüzünün, veritabanına bağlı işlemler gerçekleştirmesini sağlar.
Özetle web tasarım ve web yazılım arasındaki en temel fark; web tasarım, UX ve UI tasarımcıları tarafından geliştirilen tasarım süreçleridir. Web yazılım ise frontend ve backend yazılımcıları tarafından geliştirilen yazılım süreçlerine verilen isimdir.
Web Sitelerinin Tasarım İlkeleri
İyi web tasarımının ne olduğunu bilmek, web tasarımın ne olduğunu anlamanın ilk adımıdır. Uyumlu ve iyi görünüm veren bir site elde etmek için, görsel niteliklerin ana hatlarını çizen, sanatçılar ve tasarımcılar tarafından uygulanan bu ilkeleri bilmek gerekir. Bunlar elbette zorunlu olan kurallar değildir. Ancak bir web sitesi tasarımının çeşitli unsurlarını nasıl uygulayabileceğimizi göstermesi açısından yardımcı olabilirler. İşte web sitesinin tasarımında dikkat edilmesi gereken belli başlı ilkeler:
- Denge
- Zıtlık
- Vurgu
- Hareket
- Ritim
- Hiyerarşi
- Beyaz Boşluk
- Birlik
Web Sitesi Kurmak İçin Gerekenler
Bir iş fikriniz varsa ve bunun için bir web sitesi yapmak istiyorsanız öncelikle sahip olmanız gereken bazı şeylervar. Bunlardan birincisi Alan Adı (Domain). Alan adları elevandos.com veya .net gibi uzantılardan oluşan, markanızın adını kayıt altına almanızı sağlayan özel adreslerdir. Ve ardından web sitenizin dosyalarını içerisinde tutmak ve alan adınızla bağlantı kurmak için bir Web Hosting satın almalısınız. Elevandos olarak Hostwego markamız ile kolayca alan adı ve web hosting alabilmenizi sağlıyoruz. Ayrıca tüm bunlara ek olarak web sitenizin güvenliğini sağlayan Secure Socket Layer (SSL Sertifikası)’na ihtiyacınız var. Bu tek başına web sitenizin güvenliğini sağlamaya yetmese de güvenlik önlemlerinin başında gelmektedir. Detaylı açıklamak gerekirse web tasarım için neler gerektiğine şöyle bakalım:
- Web Barındırma: Web sitesinin içeriğini bulundurmak için fiziksel alan (Sunucu) gerekir. Web barındırma platformları, metinleri, resimleri, veri tabanlarını, web üzerinden erişim sağlamak için saklar. Sunucu maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle kullanıcılar paylaşımlı web hostingleri tercih eder.
- Alan Adı: Ziyaretçilerin arama yaptığında, tarayıcı çubuğunda gördüğü adrestir. Alan adı bir alan adı kayıt kuruluşuna kayıt edilebilir. Hostwego.com‘da kolayca bir alan adı kaydı yapabilirsiniz.
- SSL Sertifikası: İşletmenin ve kullanıcı bilgilerinin güvenliği için, SSL sertifikası bulunması gerekir. SSL Sertifikası fiyatlarını Hostwego‘da öğrenebilirsiniz.
- Web Tasarım ve Yazılım: Web sitesi oluşturmak için web sitesinin amacına uygun bir arayüz tasarımı ve web yazılım bilgisine ihtiyacınız var. Bu alanda hazır çözümleri tercih ederek bu süreci kolaylaştırabilirsiniz. Dünya’nın en popüler hazır sistemlerinden olan WordPress ile web sitenizi yazılım bilgisine gerek duymadan hazırlayabilirsiniz. Profesyonel web tasarım işleri için Elevandos‘un web tasarım hizmetleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
- SEO: Arama Motoru Optimizasyonu yani kısaca SEO, web sitenizin Google, Yandex ve Bing gibi arama motorlarında kullanıcılar tarafından bulunabilmesini sağlar.
- Veri Toplama ve Geliştirme: Web sitenizin ziyaretçi sayısını ve hangi kanallardan geldiğini görmek için Google Analytics, Google Search Console, Bing Webmaster ve Yandex Metrica gibi analiz araçlarına bağlamanız gerekmektedir. Bu araçlara ek olarak Microsoft Clarity gibi kullanıcıların ekran hareketlerini takip edebileceğiniz bazı veri toplama uygulamalarını da kullanabilirsiniz.
Bir Elevandos markası olan Hostwego’da ELEVANDOS25 indirim kodu ile %25 İndirimli Web Hosting satın alabilirsiniz.
Web Sitesi Yapım Süreçleri
Tüm bunlar hakkında bilgi edindikten sonra sıra, web sitesinin nasıl tasarlanacağı konusuna geldi. Web sitesinin amacından, web sitesi tasarım platformuna ve içeriği doldurmaya kadar, işte adım adım web sitesi tasarlama süreci:
1. Sitenin Amacı
İstenen sonuçlara ulaşmak için, web sitesinin ne amaçla kurulduğunu tanımlamakla başlayın. Bu web sitesini neden tasarladınız, hedef kitle kimlerden oluşuyor? Ayrıca, satış, indirim, randevu ve rezervasyon mu sunuyorsunuz? Amacın net olması, doğru içerik stratejisini, dolayısıyla uygun temayı ve sayfa mimarisini belirlemeyi sağlar.
2. Hangi Platform
E-Ticaret, bloglar, portföyler gibi pek çok amaç için tasarlanmış web sitesi oluşturma platformu bulunur. Web sitesi oluşturucuları, metinleri ve görselleri eklemek için özelleştirilebilir şablonlar da içerir. Üstelik bunların pek çoğu alan adı kaydı da sağlar. Web sitesinin amacını netleştirdikten sonra kendi web sitesini tasarlayabilen arayüz kullanılabilir.
3. Marka Unsurları
Renkler, yazı tipleri, resimler gibi ayrıntılar, web sitesini bir araya getiren öğelerdir. Bu nedenle web sitesinin tasarımında markanın kimliğine uygun hareket etmek önemlidir. Renk şemasıyla başlanabilir. Bir ana renge, bir ya da iki tamamlayıcı renk eşlik edebilir. İçerikle ilgili ve yüksek kaliteli resimlerle kullanıcıların dikkati çekilebilir.
4. Tema Ya Da Şablon Kullanmak
Resimler, metin ve düğmeler, sitenin görünüş biçimidir. Bunlar aynı zamanda sitenin düzenini oluşturur. Sitenin düzenini temsil eden bir tema ya da şablon belirleyin. Çoğu platform, kategorilere ayrılmış çeşitli şablona sahiptir. Her kategoride belirli bir sektöre hitap eden, sabit özellikler bulunur.
5. Site Haritası
Sitede görünecek sayfaları ve bunların birbirleriyle nasıl bağlanacağını görselleştirerek, tasarımı kolaylaştırın. Web sitesinin kaç sayfadan oluşacağı, içeriğini ve genel düzenini bilmek, üzerinde çalışmaya başlayınca rehber olması açısından önem taşır.
6. Site Öğelerini Tasarlamak
Web sitesi tasarımında, şablon, tema ya da site haritasından sonra sırada diğer unsurlar var. Menü, üst bilgi, alt bilgi, arama çubuğu ve isteğe bağlı olarak ek öğeler de olmak üzere, tüm site öğeleri tasarlanmaya başlanabilir. Bu öğelerin kullanılması web sitesini yapılandıracak ve gezinmeyi kolaylaştıracaktır.
- Menü: Web sitesinde öne çıkan öğeler, menüde görüntülenir. Menünün her sayfada erişilebilir olması gerekir.
- Üst bilgi-alt bilgi: Bunlar kullanıcı etkileşimini artıran öğelerdir. Başlık, ziyaretçilerin hızlı bir şekilde bulmasını istenilen gezinme menüsü ve logo gibi özellikleri içermelidir. Altbilgi ise iletişim bilgileri ve hizmet şartları gibi bilgileri sunmalıdır.
- Arama Çubuğu: Her sayfanın göze çarpan bir yerinde, büyüteç ya da kutuya yer verilmeli. Büyüteç ya da arama kutusu genellikle sol ya da sağ üst köşede bulunur.
7. Web Sayfasını Özelleştirme
Web sitesinin içeriği sitenin amacına bağlıdır. Bununla birlikte her sitede olması gereken web sayfaları vardır:
Ana Sayfa: Ziyaretçilerin ilk geldiği sayfadır. Web sitesi hakkında genel izlenim verir. Ana sayfada, logoya, işletme adına, okuyucuların ne beklemesi gerektiğini bildiren ve sitede gezinmeyi kolaylaştıran bir gezinme menüsünü eklemek uygun olacaktır.
Ürün veya hizmet sayfası: Bu sayfada, ziyaretçilere onlara ne sunulduğu anlatılmalı ve satın alma işlemi yapmalarına olanak sağlanmalıdır.
Hakkında Sayfası: Hakkında sayfasında, ziyaretçilere firma hakkında bilgi verilir. Firmanın hikayesi, değerleri, diğerlerinden farklı olan özellikleri hakkında bilgi içermelidir.
İletişim sayfası: Web sitesi ziyaretçilerine, firmaya nasıl ulaşabileceklerini bildiren sayfadır. Telefon numarası, e-mail adresi, sosyal medya hesapları bu sayfada yer alır. Ayrıca fiziksel adres, canlı sohbet widget’ı ve iletişim formu da eklenebilir.
Bunlarda başka, bulunmayan bir sayfaya ulaşan ziyaretçilere ”404 Hatası” gösteren sayfa ve Sık Sorulan Sorular (SSS) sayfaları da eklenebilir.
8. Web Sitesini Test Etme
Web sitesini yayına açmadan önce şu unsurlar dikkatle test edilmelidir: Yükleme süresi, içeriğin okunabilirliği, bağlantı ve mobil duyarlılığı, iletişim formu. Tanıdıklardan deneme sürecine dair geri bildirim istenebilir. Web sitesinin performansına, trendlerine ve mevcut iş operasyonlarına göre güncellemeye devam edilmelidir.
9. Optimizasyon
Web sitesini tasarlayıp, yayına açtıktan sonra sıra geldi optimize etmeye. Web sitesinin mobil uyumluluğu, internet bağlantısı, medya optimizasyonu ve SEO ayarlarını test edilerek güncellenmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde kusursuz bir kullanıcı deneyimi sunulabilir.
2024’ün Web Sitesi Trendleri
2024 yılı ile birlikte her sektörde olduğu gibi web tasarım sektöründe de bazı gelişmeler öne çıkıyor. Özellikle yapay zeka alanındaki gelişmeler web sitesi yapma tarafında inanılmaz gelişmeler kat etti. Yapay zeka ile web sitesi yapma süreçlerini 2024 yılı boyunca Elevandos Blog‘da anlatıyor olacağız, bizi takip etmeyi unutmayın. Şimdi kısaca 2024’ün web sitesi trendlerinden bahsedelim:
- Minimalizm ve kullanıcı odaklı tasarım: Bu trend, web sitelerinin daha temiz, daha açık ve kullanıcıların ihtiyaçlarına daha duyarlı olmasını sağlıyor. Boş alanın daha stratejik kullanımı, kullanıcının dikkatini önemli içeriklere ve eylemlere yönlendirmesini sağlayacak. Özellikle renk paletlerinin kullanımı burada çok öne çıkıyor. Güncel renk paletlerini takip etmek için bizim favorilerimizden olan Coolors Co‘ya göz atabilirsiniz.
- Etkileşimli öğeler ve animasyonlar: Bu trend, web sitelerine daha fazla hareket ve heyecan katacak. Animasyonlar, kullanıcıların dikkatini çekmek ve içeriği daha anlaşılır hale getirmek için kullanılacak. Bu animasyonların web sitesinin hız optimizasyonunu olumsuz etkilememesi için JSON olarak sunan girişim Lottie Files‘i incelemenizi öneririz.
- Yapay zeka ve makine öğrenimi: 2024’ün en popüler konusu olan yapay zeka, web sitelerinin kullanıcı deneyimini kişiselleştirmek ve optimize etmek için kullanılacak. Yapay zeka, kullanıcıların ilgi alanlarına ve ihtiyaçlarını anlamak için kullanılacak. Makine öğrenimi ise web sitelerinin performansını izlemek ve iyileştirmek için kullanılacak. Bu konuda daha fazla öngörü için Think With Google bloguna gözatmanızı öneririz.
- Sürdürülebilirlik: Sürdürülebilirlik konusu son 5 yıldır tüm şirketlerin ve kamu kurumlarının odak noktasında yer alıyor. 2024’de sürdürülebilirlik çalışmaları web sitelerinin çevresel etkisini azaltmaya odaklanıyor. Web siteleri, daha az kaynak tüketen ve daha sürdürülebilir tasarımlar kullanarak bu hedefe ulaşabilir.
Elevandos olarak bu güne kadar 250’den fazla profesyonel web sitesi hazırladık. Web tasarım süreçlerinizde profesyonel bir destek almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Elevandos Blog okuyucularına özel 2024 yılı boyunca geçerli ELEVANDOSBLOG20 kodu ile web tasarım hizmetlerimizden %20 indirimli yararlanın. Kazandıran fırsatlar için Elevandos Blog‘u okumaya devam edin.
Elevandos ile Markanızı Büyütün
Dijital pazarlama stratejilerimizle online görünürlüğünüzü artırın.
Şimdi Başlayın